2014-05-31

På spaning efter myrsnäppa på Andljusvardens myrar

Igår (30/5 2014) observerade Lars Hansson och Cecilia Fahlén ett par myrsnäppor på Lindänget i Orsa. Det stora myrområdet ca 1 km norr om toppen på Andljusvarden är en av få lokaler i Dalarna där häckande myrsnäppor har observerats. Senaste observationen är från 10/6 2012 av Daniel Åslund. Det finns även observationer från första halvan av juni 2008, 2006 och 2005. Den första observationen gjordes av Lars Hansson och Lars-Göran Hansson 3/7 2004. "Den västra delen av blötmyren" nämns i de fall en mer detaljerad plats anges.

Ulla och jag blir sugna på att göra ett besök där uppe men osäkra väderutsikter får oss att vela fram och tillbaka hela förmiddagen. Men vi bestämmer oss till slut och fixar snabbt matsäck och packning. Klockan hinner bli 11:30 innan vi kommer iväg. Efter ca en timmes bilande på kanonvägen upp till Rot i Älvdalen och vidare vägen längs Rotnan och Rymman och slutligen grusvägen mot sjön Andljusen parkerar vi vid Skråckåsens sydvästra spets.

Vi vandrar längs ett djupt skogsmaskinspår några hundra meter in på ett hygge innan vi svänger upp på Skråckåsens toppkam. Här uppe möter oss en öppen vacker tallskog. Marken är täckt med mjuka mossor och lavar och högväxt ljung och bärris. Riset når nästan upp i knähöjd på Ulla och gör det en aning tungt att gå. Ulla går med stövlar medan jag har låga vandringsskor (vattentäta med GoreTex):


Ulla upptäcker intressant spillning. Kanske varg?:


Efter ett par kilometer uppe på Skråckåsens kam i nordostlig riktning når vi fram till ett stort myrområde där vi hör spovar spela upp sin karakteristiska drill:


Vi passerar - torrskodda - norr om myren och förtsätter i östlig riktning den sista kilometern upp mot den stora blötmyren norr om Andljusvardens topp.


Efter en dryg timmes vandring är vi framme vid den västligaste delen av blötmyren. Här finns även en liten öppen vattenyta:


Vi slår oss ner i skogsbrynet och äter vår lunch medan vi lyssnar på spovars och snäppors drillande. En flock bergfinkar håller oss sällskap.
Efter lunchen letar vi oss ut på en liten trädbevuxen ås som sträcker sig in över blötmyren. Vi spanar av vattenytan med tubkikaren utan att se någon fågel:


På andra sidan tjärnen sitter en buskskvätta:


Vi fortsätter längs åsen ännu längre in på myren. Jag hoppar på tyvor mellan blötare partier och klarar att hålla mej torr om fötterna med mina låga skor.


Plötsligt omges vi av en flock (minst fyra) gulärlor:






Vi hör småspovar, gluttsnäppor och grönbenor sjunga. Troligen ingen myrsnäppa dock.

Det är svårt att se fåglarna på detta vidsträckta myrområde. Det är egentligen bara när de tar en flygtur som vi har en chans att se dem. En tofsvipa är ofta uppe och flyger, någon fiskmås flyger förbi ibland.
En småspov landar långt ute på myren och är mycket svår att upptäcka med ögat:




Det finns flera småtjärnar på myrområdet:


Ulla upptäcker stora mängder varglav på några torra stammar:




Ytterligare en spov långt ute på myren:


Ulla spanar ut över blötmyren norrut. Här åkte vi skidor i slutet av februari (3 månader sedan):


Tiden går snabbt häruppe och vi måste tyvärr lämna myren. Vi borde tillbringa mer tid här uppe på ca 700 möh i denna fantastiska natur. Vi fantiserar om att kanske gå hit med tält om någon vecka. Via den lilla åsen ute på myren går det att ta sig upp på Andljusvardens topp utan stövlar.

På vägen tillbaka visar Ulla mej dvärgbjörk:


Ulla spanar in en ståtlig torraka:


Efter en dryg timmes vandring är vi tillbaka vid bilen. Vi hinner in på utmärkta ICA i Älvdalen och handlar kvällsmat på vägen hem.

2014-05-30

Tretåig hackspett på Hällbergs klack

Stigen från Hällbergs fäbod upp till klacken börjar alldeles bakom stora fäbodstugan och är välmarkerad.


På slutet går stigen mycket brant uppför. På brantaste stället finns rep med vars hjälp man kan dra sig upp.

Utsikt västerut från toppen av Hällbergs klack. Är det Hykjeberg som sticker upp sin karakterisitiska profil vid horisonten?


Den egentliga utsiktspunkten ligger på den sydliga branten. Härifrån ser man bl a skidbackarna i Grönklitt:




På väg ner från klacken stannar plötsligt Ulla till och pekar mot ett träd rakt framför oss. Där sitter en tretåig hackspett. Jag hinner inte mer än få upp kameran och trycka iväg ett - tyvärr ofokuserat - skott innan den flyger iväg:


Som tur är landar den i ett träd strax intill. Men den sätter sig mitt i värsta riset där den smälter väl in i gråskalan:


Efter ett tag klättrar den en bit högre upp i trädet och blir något mer synlig:

Hällbergs fäbod

Hällbergs fäbod ligger ca 5 km norr om Grönklitt i Orsa. Det är ett givet utflyktsmål på skidor eller till fots från Grönklitt. Idag tar vi bilen via Hansjö, Bjus och Hornberga och parkerar bara 100 meter från fäboden. Bekvämt! Den här vägen fortsätter upp till Näckådalen och Untorp och ännu längre norrut i Orsaskogarna. Strax söder om Näckådalen kan man välja att åka västerut in i Våmhus vildmark och via Bleckets fäbodar ta kanonvägen ner till Våmhus samhälle.

Jag vet inte om Hällberg fortfarande är en levande fäbod. Tidigare fanns här bl a ett fäbodcafé. Nu hittar jag bara information om Slåttergille på Hällbergs fäbodar den 27 juli 2014 (Obs! Kartan på den websidan visar helt fel!)

Hällbergs fäbod:




Ulla vilar vid ett härbre på fäbodvallen. Hällbergs klack i bakgrunden:


Ulla blickar upp mot Hällbergs klack - målet för dagen:


Rödblära:


Grå flugsnappare:


Bofink:


Bakom fäbodstugan börjar vandringslederna:


Vi fortsätter upp på Hällbergs klack, som är vårt egentliga mål för dagen. Där upptäcker Ulla en tretåig hackspett.

Informationstavla Hällbergs fäbod:

Rådjur i Djupvik

Mitt på vägen upp från Djupvik står ett par rådjursbockar. De springer snabbt bort från vägen när vi kommer.
Den ena försvinner in i riset på högra sidan av vägen och blir snabbt osynlig:


Den andra ställer sig på ängen till vänster ned huvudet bakom en trädstam:

Ekorre i Djupvik

En nyfiken ekorre kollar in oss när vi passerar på vägen.



2014-05-29

Sångsvan i Djupvik

Sent på kvällen (ca 22:40) när vi kommer tillbaka från kvällspromenaden med lyssning på bl a koltrast, taltrast, rödvingetrast och rödhake ligger en sångsvan i viken. Den lyser vitt i mörkret:




EXIF:
Kamera: Canon EOS 70D
ISO: 1600
Exponering: 1/25 resp 1/40 s handhållet
Bländare: 5.6
Brännvidd: 400mm med objektiv Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM
Blixt användes: Nej

Musjägaren i Djupvik

Den stora musjägaren Cilla på spaning i Djupvik.



2014-05-28

Storebror ser dig

Jag använder Picasaweb för att lagra foton på Internet. Dessa foton - i jpg-format i storlek 2048 eller 1600 pixlar - länkar jag till i mina blogg-inlägg.
Mina bilder i Picasaweb.

Google+ är Googles motsvarighet till Facebook. Det är inte så spritt ännu i Sverige men rätt stort världen över.

Alla mina foton i Pacasaweb finns tillgängliga även från Google+ - med ett något annorlunda (modernare) användargränssnitt.
Mina bilder i Google+

En stor fördel med Google+ framför Facebook är hanteringen av foton. Google+ lagrar fotona i exakt den upplösning och kvalitet(komprimeringsgrad) och i de album som jag själv väljer medan Facebook våldför sig på upplösning och kvalitet - kanske för att spara utrymme. Facebook är inte lämpligt för att lagra foton i högre kvalitet.

Google vill ha många användare i Google+ så det kan hända att man måste vara med i Google+ (dvs ha en användaridentitet i Google+) för att kunna ta del av bilder och annat.

Google+ utvecklas ständigt och har nu fått funktionalitet som motsvarar Picasaweb och mycket mer därtill.

En funktion som tillkommit på senare tid är "Berättelser" eller "Stories" som det fortfarande står i någon meny.

Så här beskriver Google funktionen:

Berättelser

Förvandlar automatiskt dina foton och videoklipp till vackra, interaktiva berättelser så att du kan återuppliva dina äventyr.
Vi väljer dina bästa bilder.
Dina berättelser kan få en känsla av plats med besök och resor från din Platshistorik.
Du kan finjustera dina berättelser så att de blir precis som du vill ha dem när du ska dela dem.
....


Det här liknar verkligen "storebror ser dig". Google vet exakt var jag har varit och när. Via tidpunkten kopplas information från mobiltelefonens platshistorik ihop med foton jag tar med systemkameran (som saknar gps).

Exempel på några berättelser som jag inte har finjusterat manuellt:
Onsdag eftermiddag i Falun

Lördag i Våmhus

Måndag eftermiddag i Borlänge

Alla mina berättelser

Tillägg.
Jag ser nu när jag testar med en annan användare att berättelserna inte visas! Jag måste tydligen dela berättelserna explict!

Testar en annan länk till "Lördag i Våmhus"

2014-05-21

Berguven vid Stora Stöten, Falun

Nu har berguvarna i Stora Stöten fått sällskap av berguven som tidigare höll till i Geislerska parken mitt i Falun.













Gruvmuséet vid Stora Stöten, Falun


Skylten på berguvsstatyn:


Från artikel i Dalarnas Tidningar 2014-05-15 :
"I många år har en bronsskulptur i form av en berguv, gjord av kände naturkonstnären Lennart Sand från Falun, stått vid Geislerska parken i centrala Falun.
Men nu byggs parken om, och då får uven flytta på sig.
– Vi har beslutat att flytta upp skulpturen till Falu gruva. Den kommer att ställas upp i anslutning till Stora Stöten, på den så kallade Uvplatsen där uvarna håller till, säger Peter Garvö, landskapsingenjör på Falu kommun.
Flytten kommer att ske inom den närmaste tiden.
– Lennart själv tycker att det här är ett bra förslag, slutar Peter Garvö."