2012-07-31

Sol och bad i Bottenviken

Tisdagen börjar grå och molnig men det klarnar upp och blir i stort sett molnfritt fram på dan. Vi packar badkäder och matsäck och lånar ett par cyklar av Elsemaj och Åke och cyklar ca 3 km till badplatsen Sarasand som ligger vid havsviken Storsladan söder om Burefjärden och Skelleftebukten:


Här tillbringar vi en härlig dag i sanden med sol, bad, bokläsning och även fågel- och båtskådning.

Fisktärna, Sarasand, Burvik:


Segelbåt av typen Albin Viggen på kryss i havsviken Storsladan. Från badplatsen Sarasand, Burvik:


Segelbåt av typen Compis 28 (med upp-och nedvänt segelmärke?) på kryss i havsviken Storsladan. Från badplatsen Sarasand, Burvik:



Segelbåt av äldre modell(?) på väg i havsviken Storsladan. Från badplatsen Sarasand, Burvik:


Skrattmås, Sarasand, Burvik:


Sarasand, Burvik:



När vi tröttnar på att att ligga i sanden fortsätter vi med cyklarna ytterligare ca 2 km ut till Burehällorna - eller Hällorna som man säger i Burvik. Här är sanden ersatt av mjukt rundade klipphällar:


Hällorna bildar nordspetsen på den udde som avgränsar havsviken Storsladan österut. Havet ligger öppet åt norr och öster.

Rönnskärverken, Skelleftehamn på andra sidan Skelleftebukten från Burehällorna på Tällön, Burvik:


Gåsörens fyr- och lotsplats på andra sidan Skelleftebukten från Burehällorna på Tällön, Burvik:


Burehällorna är ett populärt utflyktsmål för båtfolk:


På väg tillbaka till Elsemaj och Åke i Burvik från Sarasand och Burehällorna. Vägen är nysladdad så det blir lite slirigt att cykla:


Vi stannar en natt till i Burvik!

2012-07-30

Köpmanholmen - Burvik

Den soliga och heta söndagen följs av en regnig natt och en disig och dimmig måndag.

M/F Ulvön på väg ut från Köpmanholmen strax efter klockan 9 på måndagsmorgonen:


Vi fortsätter färden norrut. Ulla stämmer möte med sin gamla vän Birgitta i Skellefteå där vi äter lunch på Sportbarens(?) uteservering på Stora Torget. De har ett par TV-apparater igång. Jag räknar med att få se något från OS men de visar bara engelsk fotboll! Märkligt. Efter shopping av diverse grejer till Ullas stuga i Idivuoma på Clas Ohlsson kör vi tillbaka ca 3 mil till Burvik vid Bottenvikskusten där Ullas syster Elsemaj och hennes man Åke har en stuga. Dimman har legat tät där hela dagen men det ser ut att bli soligt och varmt de närmaste dagarna så vi stannar i Burvik och övernattar i den fina gäststugan:


Solen försöker bryta igenom dimmolnen, Burvik:



Brännässlorna blommar, Burvik:



Ögontröst, Burvik:



Sally håller koll på oss:

2012-07-29

Mot Lappland

Efter några sköna dagar med kajakpaddling mm i Dalarna börjar vi färden mot Lappland med sikte på Idivuoma och fjällen.

Första stoppet blir vid hälsingegården Träslottet i Arbrå i Hälsingland där vi fikar och tittar på en imponerande utställning av fågelskulpturer skapade av Peter Jacobsson.

Så sent som söndagen den 1 juli 2012 blev Hälsingegårdarna inskrivna på Unescos världsarvslista.

Turistbyrån ligger lägligt intill hälsingegården Träslottet:


Hälsingegården Träslottet, Arbrå:



Några axplock ur utställningen "Hälsingefåglar på Träslottet" med fågelskulpturer skapade av Peter Jacobsson.

Grönbena:


Sparvhök:


Sparvuggla:


Peter Jacobsson:


Vi fortsätter norrut till Järvsö. Efter ett kort stopp där bestämmer vi oss för att försöka leta oss ut mot E4-an. Tyvärr går de större vägarna i sydostlig riktning medan vi helst vill åka åt nordost. Vi tar en kurvig och backig, men belagd och helt OK väg till Fredriksfors och vidare till Friggesund vid Norrdellens västra strand. Därifrån går en väg åt nordost mot Bergsjö. Den visar sig vara ännu kurvigare och backigare - och obelagd. Efter ca 3 mil på denna grusväg genom obebyggda hälsingeskogar norr om Norrdellen når vi så småningom fram till den större väg nr 307 mellan Hassela och Bergsjö. Vi följer den åt sydost(!) till Bergsjö där vi tar en mindre väg åt nordost och ansluter till E4 vid Gnarp.

När vi väl passerat stoppklossen Sundsvall går det undan norrut. Under resans gång hittar vi ett ledigt rum på STFs vandrarhem Köpmanhomen vid Höga kusten strax söder om Örnsköldsvik. Vi anländer till Köpmanholmen strax före klockan 19:


Det här är sommarens hittills varmaste dag med temperaturer upp mot 30 grader i Sundsvallstrakten. Det är lite svalare nu på kvällen här ute vid kusten men efter en snabb incheckning på vandrarhemmet letar vi upp badplatsen på andra sidan viken och tar ett uppfriskande dopp. Det är sommarens första dopp i Östersjön. Vandrarhemmet syns längst till höger på andra sidan viken:


Vandrarhemmet ligger i samma byggnad som Restaurang Kajen. Här dinerar vi i den vackra solnedgången:


Vandrarhemmet och Restaurang Kajen ligger vid kajen där färjan Ulvön lägger till. Där står en Rolls Royce Silver Spirit - med regnr ULVÖN. Ägaren passar på att putsa lacken i väntan på överfarten till Ulvön:


Spirit of Ecstacy på Rolls Royce Silver Spirit:


Det blir ytterligare en bild på solnedgången från Restaurang Kajen innan det är dags att krypa till kojs:

2012-07-19

Drillsnäppa, Grängshammar



Canon EF 40mm f/2.8 STM

Canons nya "pannkaksobjektiv" Canon EF 40mm f/2.8 STM är litet - ryms i fickan - och lätt. Det blir ett bra komplement till det stora och jämförelsevis tunga Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM som jag för det mesta har monterat på kameran - speciellt i fjällen då vikten måste minimeras och utrymmet är begränsat.





Bäsingen vid Torsångs Café. Dalälven är fylld till brädden:


Mycket vatten i Grängshammar ...:


... och här kommer mer:

2012-07-17

Göta och Strömsholms kanal

Hemfärden från Oskarshamn går via Söderköping där vi brukar stanna och äta lunch på någon restaurang/kafé nära Göta kanal - så också denna gång.

Kanalen ser lite igenväxt ut i år. Rensning pågår:


Men det visar sig att det här inte är kanalen. Det är Storån som faktiskt går parallellt med kanalen från Söderköping hela vägen ut i Slätbaken.

Bara hundra meter längre bort kommer vi fram till Göta kanal och gästhamnen i Söderköping:




I Söderköping kan man hyra en cykeltaxi!:


Tre timmar senare är vi framme vid Västanfors hembygdsgård vid Strömsholms kanal:


Hembygdsgården ligger strategiskt placerad intill korsningen mellan route 66 och 68. Det passar bra att stanna till här och sträcka på benen och fika i kaffestugan som är öppen året runt kl 9 - 18.




Sen står det inte på förrän vi är hemma i Dalom igen.