2012-03-17

Skidtur till Anjosvarden (Andljusvarden)

Redan på fredagen - efter att ha konstaterat att väderprognosen för norra Dalarna ser bra ut - bestämmer vi oss för att försöka ta oss upp på Anjosvarden på skidor under lördagen. Vi åker upp till stugan i Djupvik vid Orsasjön på fredag eftermiddag. På lördag morgon försover vi oss och kommer inte iväg förrän i 10-tiden. Efter ca en timmes bilfärd ca 65 kilometer norrut via kanonvägen till Rot i Älvdalen och vidare vägen mot Lillhärdal/Sveg når vi den stora parkeringsplatsen vid Kölkojan. Skoterleden mellan Älvdalen och Lillhärdal/Lofsdalen korsar här bilvägen. Parkeringen har plats för många bilar med släp och är en populär utgångspunkt för många skoterturer:


Vi skidar längs skoterleden mot Anjosvarden och Dyverdalen. Det är några grader varmt och snön bär inte utanför skoterspåren:


Efter ett par km passerar vi broder Leifs stuga vid Lilla Gäddtjärn. Ingen hemma!:


Vid Lilla Gäddtjärn hittar vi en ensam sångsvan. I höstas var det två svanar här. Undrar var partnern är?:




Vi åker in i Våmhuskölens naturreservat och strax därpå Anjosvardens naturreservat:



Våmhuskölens och Anjosvardens naturreservat ingår i det större och ganska nyligen bildade (2008) Norra Mora Vildmark naturreservat:


När vi närmar oss Anjosvardens topp efter ca 2 kms klättring upp från dalen mellan Stora och Lilla Gäddtjärn delar sig leden. Den mesta skotertrafiken verkar gå mot Dyverdalen och vi följer den en bit innan vi inser att det blir en omväg. Vi letar oss tillbaka till spåren som går direkt mot Anjosvardens topp. Ca en kilometers klättring återstår till toppen:


Vi närmar oss vad jag tror är Anjosvardens topp efter ca 2.5 timmars skidåkning från parkeringsplatsen vid Kölkojan. Men det här är bara den norra något lägre toppen:


Några hundra meter längre söderut reser sig Anjosvardens topp 764 möh:


Toppmarkering på Anjosvarden:


Utsikt mot skidbackarna i Transtrand/Sälen ca 66 km åt sydväst från Anjosvarden:


Utsikt mot vindkraftverken söderut från Anjosvarden:


Utsikt mot Grönklitt ca 30 km SSO från Anjosvarden:


Ulla på Anjosvardens topp:


Ett gäng skoteråkare från Grönklitt ockuperar vindskyddet strax nedanför Anjosvardens topp så vi sätter oss i lä bakom några små granar och äter vår matsäck i det skönt värmande solskenet:


Nerfarten från Anjosvarden mot Stora Gäddtjärn bjuder på härlig skidåkning. Det går nästan för fort ibland men den mjuka snöytan gör det lätt att bromsa. Efter ca en timme är vi tillbaka till den ensamma sångsvanen vid Lilla Gäddtjärn:





Vi spanar förgäves efter den andra sångsvanen. Vi får hoppas att den kommer senare!:



I 16-tiden är vi tillbaka vid bilen på parkeringsplatsen - trötta men nöjda med att ha bestigit Moras högsta bergstopp på skidor. Vi har skidat ca 18 km på 5 timmar inklusive raster för mat, fotografering och trevliga samtal med olika skotergrupper vi möter längs leden. Skotrarna är en förutsättning för att vi ska kunna ta oss fram på skidor - i brist på skare. Synd bara att de luktar och låter så illa!

Bildspel

2 kommentarer:

micke sa...

Härlig bild serie med fina bilder och natur.
mvh micke

Göran Bength sa...

Tack micke! Det var en härlig tur!